Studying at the University of Verona
Here you can find information on the organisational aspects of the Programme, lecture timetables, learning activities and useful contact details for your time at the University, from enrolment to graduation.
Academic calendar
The academic calendar shows the deadlines and scheduled events that are relevant to students, teaching and technical-administrative staff of the University. Public holidays and University closures are also indicated. The academic year normally begins on 1 October each year and ends on 30 September of the following year.
Course calendar
The Academic Calendar sets out the degree programme lecture and exam timetables, as well as the relevant university closure dates..
For the year 2002/2003 No calendar yet available
Exam calendar
Exam dates and rounds are managed by the relevant Science and Engineering Teaching and Student Services Unit.
To view all the exam sessions available, please use the Exam dashboard on ESSE3.
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Academic staff
Casucci Giovanni Francesco
Dal Belin Peruffo Angelo
Dalla Pellegrina Chiara
Levi Marisa
Marastoni Corrado

Monaco Ugo Luigi
Raimondo Domenico

Siri Paola
Spena Angelo

Vallini Giovanni
Study Plan
The Study Plan includes all modules, teaching and learning activities that each student will need to undertake during their time at the University. Please select your Study Plan based on your enrolment year.
In attesa che venga pubblicato il piano didattico 2002/2003, consulta il piano dell'anno accademico in corso al link
Legend | Type of training activity (TTA)
TAF (Type of Educational Activity) All courses and activities are classified into different types of educational activities, indicated by a letter.
Chemistry and food quality (2005/2006)
Teaching code
4S00194
Teacher
Credits
5
Language
Italian
Scientific Disciplinary Sector (SSD)
CHIM/10 - FOOD CHEMISTRY
Period
Second semester dal Mar 1, 2006 al Jun 9, 2006.
Location
VERONA
Learning outcomes
Il corso si propone di affrontare aspetti specifici di chimica e qualità degli alimenti, con particolare attenzione al problema della sicurezza alimentare, sempre più attuale sia per il produttore che per il consumatore.
I vari argomenti saranno affrontati dal punto di vista chimico e metodologico, sottolineando gli aspetti più attuali della ricerca, con particolare riguardo all’individuazione delle sostanze che possono determinare problemi alla salute del consumatore ed alla loro eliminazione dall’alimento.
Program
Allergeni
Allergia alimentare ed intolleranza alimentare, gli allergeni alimentari: caratteristiche chimico-fisiche, resistenza ai trattamenti termici ed alla proteolisi, allergeni principali e allergeni minori, epitopi lineari ed epitopi conformazionali.
Famiglie di proteine allergeniche (superfamiglia delle cupine, superfamiglia delle prolamine, allergeni collegati alla patogenesi vegetale).
Sindrome allergica gomma-frutta; reazioni crociate (polline-alimenti, frutta secca-arachidi)
Allergeni “nascosti” negli alimenti.
Tecnologia degli alimenti ed allergenicità
Estrazione, purificazione e caratterizzazione degli allergeni alimentari, determinazione qualitativa e quantitativa degli allergeni alimentari
Lectine delle piante
Determinazione, classificazione, specificità di legame, struttura.
Lectine che legano il mannosio; lectine delle graminacee.
Attività biologica delle lectine; tossicità delle lectine per gli animali superiori; lectine come fattori antinutrizionali; lectine ed alimenti
Sostanze tossiche non proteiche
Allil-isotiocianati, glucosidi cianogenici. idrazine, alcaloidi pirrolizidinici, alcaloidi delle piante, alcaloidi della segale cornuta, cumarine, psoraleni, micotossine, ammine eterocicliche negli alimenti cotti, acrilamide negli alimenti cotti
Examination Methods
Orale
Type D and Type F activities
Training offer to be defined
Career prospects
Module/Programme news
News for students
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